تعمیرگاه ستفیکس
توسط پژوهشگران دانشگاه شریف انجام شد؛

ساخت دستگاه نمودارگیری در چاه های انحرافی نفت برای نخستین بار

ساخت دستگاه نمودارگیری در چاه های انحرافی نفت برای نخستین بار

تعمیرکار: تعدادی از پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف بعد از سه سال تلاش موفق به طراحی و ساخت دستگاهی جهت نمودارگیری در چاه های انحرافی نفت شدند.



به گزارش تعمیرکار به نقل از دانشگاه صنعتی شریف، دکتر حمید موحدیان، استادیار پژوهشکده الکترونیک دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به اینکه این دستگاه که در چاه های افقی مورد استفاده قرار می گیرد، سرعت و نوع سیال را در نقاط مختلف چاه های نفت مورد سنجش قرار می دهد؛ درباب لزوم استفاده از این دستگاه، اظهار داشت: در چاه های افقی در صورت کم بودن سرعت سیال، فازهای مختلف سیال (نفت، آب و گاز) از هم جدا می شوند.
وی اضافه کرد: در این چاه ها به سبب جدا بودن سیال ها، مقدار سرعت سیال در قسمت های مختلف لوله نه فقط می تواند یکسان نباشد، بلکه گاه در خلاف جهت هم هستند. پس استفاده از ابزارهایی مجهز به چندین حسگر برای سنجش دبی و بقیه مشخصات هر یک از سیال های داخل چاه، ضرورت دارد.
استاد دانشگاه صنعتی شریف اظهار داشت: بعد از بیش از سه سال تلاش در پژوهشکده الکترونیک دانشگاه صنعتی شریف به سرپرستی دکتر شاهرخ قائم مقامی موفق به طراحی و ساخت نخستین نمونه نیمه صنعتی این دستگاه در داخل کشور شدیم. قبل از این، طراحی و ساخت ابزارهای نمودارگیری از چاه های عمودی با موفقیت در پژوهشکده الکترونیک انجام گرفته و این ابزارها با حمایت مدیریت پژوهش شرکت نفت و همکاری سازنده شرکت مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی حفاری درحال تست و استفاده هستند.
وی اظهار داشت: دستگاه نمودارگیری در چاه های انحرافی بمراتب پیچیده تر از ابزارهای نمودارگیری از چاه های عمودی است. باتوجه به اینکه چاه های انحرافی و افقی می توانند بازده بسیار بالاتری نسبت به چاه های عمودی داشته باشند، ساخت، استفاده و در نهایت تحلیل داده های این ابزار برای صنعت نفت کشور که یک صنعت راهبردی است، بسیار سودمند و اثرگذار خواهد بود.
موحدیان تصریح کرد: هم اکنون نمونه اولیه و نیمه صنعتی این دستگاه طراحی و تولید شده و در فضاهای آزمایشگاهی موجود مورد تست و ارزیابی قرار گرفته است. اما برای رسیدن به نتایج دقیق تر نیاز است تا این تست ها در درون چاه و یا در لابراتوار هایی بسیار مجهز و پیشرفته که شرایطی مشابه محیط واقعی چاه های نفتی را دارند، تست و ارزیابی شود.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: ایجاد یک لابراتوار مجهز برای شبیه سازی با شرایط چاه برای انجام چنین تست هایی یک قدم راهبردی است و بی گمان کمک شایانی به صنعت نفت کشور خواهدنمود.
موحدیان درباب خاصیت های این دستگاه اظهار داشت: هم اکنون تیم تحقیقاتی دانشگاه شریف موفق به طراحی و ساخت تمامی بخش های سخت افزاری و نرم افزاری و نیز اجزای بدنه مکانیکی این دستگاه شده است. همین طور پیاده سازی پروتکل ارتباطی ابزارهای متداول و سازگار با نرم افزارهای استاندارد مورد استفاده، طراحی و ساخت بخش الکترونیک بصورت کامل، طراحی و ساخت اجزای حسگر سرعت جریان (چرخنده، پایه، دتکتورها، الکترونیک)، تهیه و پیاده سازی حسگر اندازه گیری موقعیت و طراحی و پیاده سازی ست آپ تست با موفقیت انجام شده است.
وی اظهار داشت: می توانیم بگوییم قدم های اول برداشته شده و موفقیت آمیز بوده است و برای رسیدن به محصول نهایی و قابل استفاده آمادگی کامل وجود دارد. لازم به ذکر است که استفاده از فناوری های جایگزین مثل فراصوت هم در قالب پایان نامه های دانشگاه در این پژوهش مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته و در آینده می تواند ادامه یابد.
این پژوهشگر اضافه کرد: در این دستگاه از ۶ چرخنده کوچک برای اندازه گیری سرعت سیالات در ۶ نقطه استفاده شده است. همین طور برای اندازه گیری پارامترها و نوع سیال در نقاط مختلف دستگاه از ۶ تا ۱۲ حسگر کوچک استفاده شده که در مقایسه با حسگرهای مختلف، حسگرهای نوری برای این منظور مناسب تر تشخیص داده شده اند.
موحدیان درباب هزینه ساخت این دستگاه و مقایسه با نمونه های خارجی، اظهار داشت: تولیدکنندگان با سابقه این دستگاه به چند شرکت اروپایی و امریکایی محدود می شوند و باتوجه به جدید بودن این فناوری، هنوز تعداد شرکت های دارای این فناوری به ۱۰ شرکت هم نمی رسد که این محصول را با قیمتی در حدود ۵۰۰ هزار دلار عرضه می کنند.
این پژوهشگر اظهار داشت: با بومی سازی دستگاه نمودارگیری در چاه های انحرافی، علاوه بر صرفه اقتصادی آن، می توان همیشه باتوجه به نیازهای داخلی و شرایط متمایز چاه های داخل کشور، تغییرات مشخص و مخصوصی را با بهره گیری از آخرین یافته های علمی و فناوری دراین زمینه، روی آن ایجاد کرد و از این طریق شاهد راندمان بیشتر چاه های نفتی و همگام با پیشرفت ها و دانش روز در این صنعت کلیدی در کشور باشیم.


منبع:

1402/11/01
16:34:37
5.0 / 5
216
تگهای خبر: استاندارد , اقتصادی , الكترونیك , تشخیص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
SetFix تعمیرکار