تعمیرگاه ستفیکس
رئیس پژوهشگاه فضایی:

ایران به دانش انتقال محموله های فضایی در مدار زمین دست یافت

ایران به دانش انتقال محموله های فضایی در مدار زمین دست یافت

به گزارش تعمیركار رئیس پژوهشگاه فضایی ایران از ساخت سامانه انتقال مداری اطلاع داد و اظهار داشت: با این موفقیت، به دانش انتقال محموله های فضایی و ساخت اولین موتورسوخت جامد دست یافتیم.


به گزارش تعمیركار به نقل از پژوهشگاه فضایی ایران، حسین صمیمی، اظهار داشت: سامانه انتقال مداری (سامان) برای انتقال ماهواره از مدارهای پایین به مدارهای میانی (۶۰۰۰ تا ۷۰۰۰ كیلومتر) در پژوهشكده سامانه های حمل و نقل فضایی این پژوهشگاه طراحی و ساخته شد و مراحل نهایی تست های آن در دست اجرا است.

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران افزود: در اجرای این پروژه، چند دانشگاه همكاری داشتند كه در حوزه توسعه فناوری سازه های تیتانیومی با دانشگاه صنعتی امیركبیر، در حوزه سیستم جدایش با دانشگاه صنعتی شریف و در حوزه تراسترهای كنترل وضعیت با دانشگاه علم و صنعت ایران همكاری مستمر و تنگاتنگی صورت گرفته است.

وی با اشاره به اینكه عملیاتی سازی سامانه انتقال مداری می تواند گامی مهمی در جهت دستیابی به توانایی قراردادن ماهواره های مخابراتی در مدار زمین آهنگ و همینطور توانایی ارسال محموله های تحقیقاتی و اكتشافی به اعماق فضا باشد، اضافه كرد: یكی از نیازهای توسعه فناوری در كشور، دستیابی به دانش انتقال محموله های فضایی به مدار بالا و اعماق فضا است كه با اجرای پروژه سامانه انتقال مداری، این فناوری در داخل كشور به دست آمده است.

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران با اشاره به دستاوردهای حاصل از این پروژه اظهار داشت: طی مراحل توسعه این سامانه، فناوری های مختلف و ارزشمندی برای نخستین بار در كشور حاصل شده كه همچون می توان به ساخت اولین موتور سوخت جامد با بدنه تیتانیومی و گرین سه بعدی با ضربه ویژه ۲۹۰ ثانیه، كسب دانش و فناوری شكل دهی و جوشكاری تیتانیوم، توسعه فناوری تعیین و كنترل وضعیت سامانه های انتقال مداری، توسعه تراسترهای كنترل وضعیت، كسب دانش طراحی و ساخت سیستم های جدایش لایت بند و چندین فناوری منحصر به فرد دیگر اشاره نمود.

صمیمی در باره خصوصیت های این سامانه تصریح كرد: از خصوصیت های بارز سامانه های انتقال مداری می توان به حضور هم زمان فناوری های مربوط به ماهواره و حامل در آن و در پیشرفته ترین سطح ممكن اشاره نمود. سامانه های انتقال مداری از یك طرف دارای سیستم پیشرانش با سطح انرژی بالا و نسبت وزن خشك پایین و از طرفی دارای سامانه های پیشرفته تعیین و كنترل وضعیت هستند.

وی ادامه داد: سامانه انتقال مداری سامان در تمام این موارد دارای سطح فناوری قابل توجهی است. همچنین، این سامانه به لحاظ عملكرد سیستم مركزی هوشمند است و در صورت قطع ارتباط با ایستگاه زمینی، سیستم كامپیوتر مركزی برپایه الگوریتم های از پیش تعیین شده هدایت، كنترل و انجام ماموریت را بر عهده می گیرد تا قابلیت اطمینان سامانه در حد قابل قبول باشد.

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران اظهار داشت: سامانه انتقال مداری سامان، اولین سامانه انتقال مداری مستقل در ایران است كه بعنوان پیشگام شكست سطوح فناوری پیچیده ای كه در این عرصه وجود دارد، از سال ۱۳۹۳ در پژوهشگاه فضایی وارد فاز طراحی مفهومی شد و نمونه مهندسی این سامانه پیچیده در سال ۱۳۹۵ توسط دكتر روحانی رئیس جمهوری رونمایی گردید و الان نمونه كیفی این سامانه، مراحل انتهایی تست های خویش را پشت سر می گذارد.

وی در باره تست های انجام شده بر این سامانه اظهار داشت: در فاز مهندسی، بیشتر از ۲۵ نوع تست عملكردی و محیطی روی زیر سیستم های مختلف و همینطور كل سامانه انجام شد تا صحه گذاری الزامات در فاز طراحی دقیق به روش تست و آزمون حاصل شود. حالا، زیر سیستم ها تست های محیطی خود، شامل تست حرارت-خلاء، تست ارتعاش، تست EMC و تست همراستایی و نشتی را گذراندند و كل سامانه برای انجام تست های كیفی سیستمی مونتاژ شده است.

به قول صمیمی، تست های عملكردی سامانه های پیشرانش در شرایط دمایی و ارتعاشی مختلف انجام شده و همینطور تست های مربوط به شرایط مود اضطرار سامانه و سیستم كنترل، با موفقیت در مركز یكپارچه سازی پژوهشگاه فضایی ایران صورت گرفته است.

1397/10/05
17:57:15
5.0 / 5
4961
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
SetFix تعمیرکار